Linruz - en hemsida om LCHF

Om LCHF

LCHF står för Low Carb, High fat och är som namnet antyder en lågkolhydratsdiet. Den kallas även för njutmetoden eftersom du får äta massor med god mat och slipper gå hungrig –samtidigt som du går ner i vikt! Behöver du en extra hjälp på traven med att gå ned i vikt! Behöver du en extra hjälp på traven med att gå ned i vikt kan du beställa hem en LCHF-matkasse och även läsa mer om viktminskning & celluliter här.

LCHF är godkänt av Socialstyrelsen som behandlingsform för överviktiga och diabetes typ 2 sjuka, och visade sig i en svensk statlig expertutredning ge snabbare viktminskning än annan kost. Den har hjälpt många människor att gå ner i vikt och har ökat i popularitet de senaste åren på grund av sina goda resultat, enkla tillvägagångssätt och att man tillåts äta god mat.

Varför går man upp i vikt?

Vid vanlig kost bryts alla kolhydrater ner i magen till glukos som sedan tas upp i blodet och höjer blodsockret. Det gör att produktionen av insulin ökas i bukspottkörteln, eftersom insulin gör att cellerna tar upp blodsockret och att fettcellerna lagrar in sockerarterna som fetter.

Vid kolhydratrik kost ökar blodsockernivån snabbt för att sedan sjunka snabbt, vilket leder till hungerkänslor och en ond spiral av trötthet, hunger och mer fettinlagring. Det är lätt att få i sig ett överskott av energi som gör att man sakta men säkert går upp i vikt. Ta reda på om du är underviktig, har en normalvikt eller är överviktig genom att beräkna ditt BMI.

Hur fungerar LCHF?

När man minskar på kolhydrater i form av socker och stärkelse i kosten utsöndras mindre av hormonet insulin i kroppen. Detta leder till att fettlagringen minskar eftersom insulin är ett fettinlagrande hormon. Med mindre kolhydrater i kosten stabiliseras ditt blodsocker, vilket gör att hungerkänslorna minskar, samtidigt som fettförbränningen ökar.

Kroppen ställer in sig från att ta energi från kolhydraterna i kosten till att ta det från fettet i maten och i fettdepåerna. Med LCHF kommer fettdepåerna att minska på sikt, särskilt runt magen hos bukfeta personer. Andra positiva hälsoeffekter som kan ses av en kolhydratfattig kost är förbättrat blodtryck, blodsocker och kolesterolvärden. Man kan även få en lugnare mage.

Nudlar - vilken är nyttigast?

Nudlar är en snabb och smaklig favorit runt om i världen. Men med så många olika varianter kan det vara svårt att veta vilken som är nyttigast. Här kommer vi att titta på olika typer av nudlar och vad som är hälsosamt för dig.

Snabbnudlar - vilken är best?

Snabbnudlar är jättepopulära som en snabb och enkel måltid, men vilken vilken är bäst. Vi har sammanställt en guide till olika sorters snabbnudlar för att hjälpa dig hitta den perfekta varianten för dig.

Bao buns - din nya favorit

Bao buns är en populär asiatisk maträtt som fylls med läckra ingredienser och ångas till perfektion. Titta på var du kan köpa dem, hur du kan laga dem själv och hur du tillagar frysta bao buns. Perfekt för matfantaster som vill uppleva nya smaker.

Dumplings

Dumplings är en härlig asiatisk rätt som har blivit alltmer populär även i Sverige. Men med så många varianter att välja mellan, kan det vara svårt att veta vilka som är bäst. Vi ger dig tips på hur du väljer rätt frysta dumplings och berättar om olika typer av dumplings du kan prova.